شاید براتون سوال پیش بیاد که تفاوت ارزهای فیات با Bitcoin چیست؟ و چرا BTC اینقدر سریع محبوب شد؟ در اصل بیت کوین و ارزهای دیجیتال برای رفع نواقص سیستم های سنتی مالی مثل بانک ها بوجود اومدن. در ادامه به تفاوت های این ارز دیجیتال با ارزهای سنتی میپردازیم:
غیر متمرکز در برابر متمرکز
اولین و یکی از اصلی ترین تفاوت های BTC با ارزهای سنتی در غیر متمرکز بودن بلاکچین بیت کوین هستش. یکی از دلایل رشدقیمت بین کوین همین غیر متمرکز بودن شبکه ش میتونه باشه. در سیستم های سنتی از سیستم مرکزی و متمرکز بنام بانک برای تایید تراکنش های مالی و نقل و انتقال پول استفاده میکنن و نقل و انتقالات پولی شما تحت کنترل و نظارت بانک هستن. ولی بیت کوین اینطوری نیست و غیر متمرکز بودن یعنی تراکنش های مالی بیت کوین توسط سخت افزارهای سراسر دنیا که بهشون ماینر میگن و در دسترس همه کاربرهای دنیا هستن تایید و انجام میشه و هیچ کسی کنترل این ارز رو در اختیار نداره.
برگشت ناپذیری تراکنش ها در برابر برگشت پذیری
اگه از طریق بانک یک پولی رو به یک شماره حساب بفرستین و متوجه بشین درست نبوده و یا کسی براتون اشتباهی پولی رو بفرسته بانک میتونه این تراکنش ها رو دوباره برگشت بده و پول رو برگردونه در حالی که در شبکه ارزهای دیجیتال همچین چیزی ممکن نیست و تراکنش ها قابل برگشت نیستن. پس اگه یک بیت کوین رو اشتباهی برای یک والت ی بفرستین نمیتونین کاری کنین اون تراکنش برگشت بخوره.
ناشناس در برابر آشنا
سومین تفاوت بیت کوین با ارزهای سنتی که شاید یکسری افراد خیلی دوستش داشته باشن اینه که اگه از طریق سیستم سنتی مثل بانک یا صرافی ها بخواین برای کسی پولی بفرستین با داشتن شماره حساب یا شماره کارت شخص به هویت واقعی شخص پی می برین در حالی که در نقل و انتقالات ارزهای دیجیتال و بیت کوین فقط یک آدرس کیف پول مقصد رو دارین که هیچ اطلاعاتی از فرستنده و گیرنده Bitcoin به شما نخواهد داد و هویت دو طرف کاملا ناشناس باقی خواهد موند.
محدود در برابر نامحدود
یکی دیگه از تفاوت های جذاب بیت کوین با ارزهای فیات در محدود بودن مقدار بیت کوین ی هستش که عرضه میشه. در سیستم های سنتی پولی مثل بانک ها عرضه پول بصورت نامحدود بوده و بانک مرکزی هر موقع بخواد میتونه هر چقدر اسکناس لازم باشه رو چاپ کنه و باعث بالا رفتن تورم و پایین اومدن ارزش پولی بشه که در دسترس مردم هستش در حالی که بیت کوین بصورت محدود عرضه شده و به 21 میلیون عدد محدود شده است و بیشتر از این هم تولید نخواهد شد و امروزه دستگاه هایی بنام ماینر اون رو استخراج میکنن که هر چهار سال سختی استخراج شبکه بیت کوین هم دو برابر میشه و همین باعث بالا رفتن ارزش بیت کوین میشه.
بخش پذیری
واحد های سنتی پول مثل دلار و یورو و غیره بخش پذیری کمی دارن. مثلا دلار به صد واحد بخش پذیر میشه در حالیکه یک BTC از واحد های کوچکتری بنام ساتوشی ساخته شده و هر واحد Bitcoin معادل یک میلیون ساتوشی بوده و به واحد های خیلی کوچکتر از ارزهای سنتی تقسیم شده و این بخش پذیری زیاد در پرداخت درون برنامه ای برنامه های تلفن کاربرد خیلی زیادی داره.
تاریخچه بیت کوین چیست؟
باید بهتون بگم که خالق BTC شخصی بود بنام ساتوشی ناکاموتو و طبق صحبت هایی که کرده، خودش اولین کد نویسی بیت کوین رو در ماه می سال 2007 شروع کرده و یک سال بعدش یعنی می 2008 سایتش رو به ثبت میرسونه و در اکتبر همون سال وایت پیپر بیت کوین رو با عنوان بیت کوین: سیستم پرداخت همتا به همتا (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System) رو منتشر میکنه و اقای ناکاموتو در یک مقاله که اونو برای انجمن های مختلف رمزنگاری میفرسته، در مورد اینکه BTC چیست؟صحبت میکنه و اصول بیت کوین که یک سیستم پرداخت الکترونیکی هستش رو توضیح میده و میگه که معاملات بیت کوین مطمئن و قابل تایید بوده و بدون نیاز به هیچ نهاد مرکزی مثل بانک ها انجام خواهند شد.
در کل مقاله اقای ناکاموتو شکل جدیدی از ارزها رو معرفی میکنه که میشه باهاش در بستر وب معامله کرد، بدون اینکه نیاز به یک نهاد حکومتی یا بانک مرکزی باشه و دو کاربر ناشناس میتونن با هم با استفاده از بیت کوین مستقیم معامله انجام بدن بدون اینکه به هویت همدیگه پی ببرن.
شبکه بیت کوین در اوایل سال 2009 راه اندازی میشه و اولین معامله ارز دیجیتال بیت کوین بین ساتوشی ناکاموتو و شخصی بنام هال فینی (Hal Finney) (که یک متخصص کامپیوتر و رمزنگار هستش و در سال 2014 فوت میکنه) انجام میشه.
هدف از پیدایش بیت کوین چیست؟
BTC رو بعنوان پادشاه ارزهای دیجیتال می شناسن ولی هدف از بوجود اومدن BTC چیست؟ از مهمترین کاربرد های این ارز دیجیتال میشه به مواردی چون
- از بین بردن واسط های پولی: تراکنش های بیت کوین بطور مستقیم بین دوکاربر انجام میشن و تایید این تراکنش ها در بستری بنام بلاکچین و توسط ماینرهایی که در سراسر دنیا در دست خود کاربرها هستن انجام میشن.
- کاهش هزینه های نقل و انتقال: در سیستم های سنتی برای هر تراکنشی که انجام میدین باید یک هزینه ای بپردازین و اگه تراکنش های انجام شده با حجم پول زیاد همراه باشه و یا بین دو کشور صورت بگیره گاهی با هزینه های زیادی همراه هستش در حالی که پرداخت ها با Bitcoin هزینه های خیلی کمتری دارن و در سراسر دنیا به راحتی میتونین انجام بدین.
- افزایش سرعت تراکنش ها: در نقل وانتقالات مالی بالا در سیستم های سنتی باید برای تایید این تراکنش ها زمان زیادی صرف بشه گاها برای انتقال پول از یک صرافی به یک کشور دیگه چند روز زمان نیاز هستش در حالی که اگه همین کار رو با بیت کوین انجام بدین زمان خیلی کمتری از شما خواهد برد.
کیف پول بیت کوین چیست؟ کیف پول BTC
وقتی قیمت BTC تا این حد رشد داشته و اینهمه باعث سود سرمایه دارهاش شده مسلما هر کسی باید مثل جونش ازش مراقبت کنه و اونو تو یک کیف پول مناسب نگهداری کنه و کیف پول بیت کوین مسلما زیاد خواهند بود و در اینجا به یکسری از بهترین هاشون اشاره خواهیم کرد. برای نگهداری بیت کوین میتونید از کیف پول هایی مثل تراست والت Trust Wallet، اگزودوس Exodus، بیت کوین والت Bitcoin Wallet، بلاکچین Blockchain.com، و اتمیک والت Atomic Wallet اشاره کرد.
یادتون باشه هر کیف پول پولی دارای یک سری کلمات خصوصی بوده و باید در حفظ و نگهداری اون ها خیلی دقت کنین. چرا که کلمات خصوصی نقش دارایی شما رو دارن و اگه کسی به کلمات خصوصی کیف پول شما دسترسی داشته باشه یعنی به کل دارایی موجود تو کیف پولتون دسترسی داره و میتونه به راحتی کیف پول بیت کوین تون رو خالی کنه.